24 Mayıs 2012 Perşembe

Kriz Ne Arar Bazaarda


  Dünyada sık sık meydana gelen olaylardan biridir ekonomik kriz. Doğal olarak ortaya çıkarlar ve ortalığın ağzına sıçarlar, aslında sade vatandaşlar olarak nasıl, neden çıktığını tam olarak anlayamamktayız. Vatandaşlara ekonomik olarak girerek yansır bu krizler.

  İşte, 2008 yılının son çeyreğinde cereyan eder yine bir kriz ve bu kriz 1929 Dünya Ekonomik Bunalımıyla kıyaslanabilecek kadar büyüktür. Bu kriz ABD'deki gayrimenkul piyasasının birden değer kaybetmesi ve bunun sonucu olarak tutulu satışlardaki(mortgage) kişisel iflasların artmasının bu krizi tetiklediği sanmaktadır.

  Mortgage krizi bütün dünyayı etkiledi ve büyük bir genel kriz ortaya çıkardı, bunalımlar yaşandı, işçiler çıkarıldı, dengeler bozuldu ve dolayısıyla enflasyon yüzkseldi ve paralel olarak işsizlik arttı. Bu kriz ortamı aslında en çok büyük para babalarına yaradı. Kriz 2008 de başladı ve günümüz Mayıs 2012 ve hala kriz var denilmektedir. Kriz söylentilerinin çıkması patronlara yaradı bu sebeple adamlar zamları iptal edip işçi çıkardılar ve bazı harcamaları kıstılar. İşten çıkarılma korkusuylada zam muhabbetini yapamadı çalışanlar ve tam da patronların istediği ortam oluştu, öyle birşeyki korkarım bu kriz muhabbeti ortamı uzun bir süre devam eder.

  Kriz ortamının patronlara yaradığı söylemekteyim ve onları suçlamaktayım, çalışanların hakkını vermedikleri için tamamda sokaktaki herkesin elinde niye son model telefonlar altlarında niye son model otomobiller var yani. Sokağa çıkıyorum herkesin elinde iphonelar yani şaka gibi gencinden tutun yaşlısına kadar, yeni bir model otomobil çıkıyor daha tv de reklemlarını görmeden sokaklarda görüyoruz yani nasıl bir olaydır anlayamadım.

 Herkesin şikayet ettiği gibi bir kriz yok o zaman bu durumdan bu sonuç çıkar. Kriz olsaydı böyle lüks harcamalar yapılmazdı diye düşünüyorum. Yani nasıl bir ülkedir ya, çelişkiler ülkesiyiz kriz var ama lükse düşkünlük giderek yükseliyor yani söylenecek birşey yok tek söyleyebilceğim şey kimse kimsei suçlamasın önce herkes kendine baksın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder