6 Nisan 2013 Cumartesi
Butik mi, Butik Organik mi, Butik Mikro Organik mi?
Şarabı ilk olarak Fransızlar marka haline getirmelerine rağmen Fransız Şaraplarının sürekli popüler olacakları söylenemez. İnsanoğlu sürekli aynı şeyleri denemekten bıkar, yeni trent olan ülkeler sırasına bir gün belki Türkiyede gelecektir fakat o gün geldiğinde hazır olmalıyız.
Günümüzde yaklaşık 140 şarap markasının bulunduğu ülkemiz gerçekten hazır duruma gelecekmidir acaba. Ülkemizdeki şarapseverler büyük bir anlam kargaşası yaşamaktadırlar. Terimler konusunda ciddi sıkıntılarımız bulunmaktadır, hangisi çıkarına ise o terimi kullanmakta üreticiler. Butik Şarapçılık demek bağın ortasında tesisinizin bulunup, bağdan topladığınız şarabı hemen işleyebilmeniz demektir. Bu tip üretim tarzına aynı zamanda chateau üretim tarzı denmektedir. Bunlara Örnek Pendore Bağları, Cote d'Avanos Bağları, Urla Şarapçılık ve Paşaeli Şarapları verilebilir. Yani bir yerden uzak bir yere üzüm taşıyan her küçük üreticiye butik üretici denmesi doğru değildir. Butik Organik Şarapçılık, şarap üretiminde karbondioksit gazını kullanmak normaldi, firmaların tümü bunu belirli miktarda kullanır ve kullanmadığını söylüyorsa sıkıntı bulunmaktadır. Organikden kasıt eğer karbondioksit gazını kullanmamaksa bu imkansızdır. Sınırlı olarak üretilen şaraplara ise günümüzde Mikro şarap denmektedir ve örnek olarak 20bin şişe üretilen Pendore verilebilir.
Türkiyenin dünya şaraplarından hiçbir eksiği bulunmamaktadır ve sadece şarap hakkında değil şarap yan sanayisi hakkında da kendimizi geliştirmeliyiz, yani bir gün Türkiye şarap konusunda hakettiği noktaya gelip trent olacaksa bizde her açıdan hazır olmalıyız. Bizim topraklarımız ve iklimimiz Dünyanın en kaliteli şarap üretebilecek potansiyele sahiptir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder