9 Eylül 2013 Pazartesi

Blush ve Roze Şarap

  Blush kelime anlamı olarak kızarmış, kızarmak anlamına gelmekteymiş. Rivayet odurki amerikalılar şarap yapımından kalan üzümleri napalım napalım demişler? Sonra demişlerki nasıl olsa yaptığımız herşey marka oluyor deli gibi satıyor biz bu kalan üzümleri toplayıp rengini etiketini ve ismini güzel yaparsak dünyada marka olur satar.

 
  Blush ülkemizde sonrada ortaya çıktı ve talafüzü daha havalı olduğu için populer oldu. Ülkemizde pembe şarap dediğimiz Roze Şarap aslında mantık olarak aynıdır. Peki Blush yada Roze nasıl üretilir? Bir elinize beyaz bir elinize kırmızı üzüm alın ikisini de sıkın ikisinin de içinden beyaz şıra su çıkar? Üzümü kabuğu ile birlikte fıçıya koyduğunuzda bekleye bekleye kırmızı üzümün kabuğundaki renk pigmentleri şaraba geçer. Kırmızı şarap 10 saat kabuğu ile bekleyip kırmızı rengini alıyorsa bu bekletme süresini yarıda yani 5 saat tutarsanız Blush ı yada Roze Şarabı elde etmiş olursunuz.


   Ülkemiz piyasasına ilk giren Cielo Pinot Grigio Blushdır ve bu sebeple en çok bilinen blush budur. 2012 yılında Kavaklıdere Şarapları tarafından ithal edilmeye başlanan Blush by Moncigale tadı ve lezzeti ile üst grup Blushlar arasındadır ve gerçekten şarap olduğunu hissettirmektedir. Ayrıca Lamberti Pinot Girigio Blush da oldukça lezzetlidir. Roze olarak da ülkemizdeki en iyi denebilecek roze Egeo Rozedir. Egeo Roze lezzetlidir fakat fiyat olarak biraz yüksektir.




   Blush mantık olarak kırmızı ve beyaz şarabın karışımıdır renk olarak kırmızıdan ve beyazdan da renk alır. Blush kırmızı ve beyazın ortasındaki renge sahip olduğu gibi kırmızı ve beyazında özelliğini alır. Blush yad Roze de beyaz şarapdan gelen hem asit vardır hemde kırmızıdan gelen tanen vardır. Genelde çilek gibi fresh meyve aromalarına sahip olan Blush sek içime veya çilek gibi meyve tabağı ile içilebilir.