''Gemi yedinci ayda, ayın onyedinci gününde Ararat(Ağrı) dağları üzerine oturdu...ve Nuh çifti olmaya başladı; ve bir bağ dikti, ve şaraptan içip sarhoş oldu.'' Tekvin(Yaratılış). Vitis Vinifera denen bu büyülü meyvenin ilk olarak Nuh Peygamber tarafından Anadoluda bugünkü Ağrı Dağının eteklerinde üretildildiği rivayet edilmektedir.
Yunan Mitolojisindeki Şarap Tanrısı Dionysos en çok inanılan Tanrı olarak bilinmektedir. Mısır tarihinde Ra insanları tanrıça Hathor'dan korumak için şarap yaratır. Hititlerde Gal Gestin denilen şarap bakanı bulunmaktaydı ayrıca Hititlerin Şarap Kanunları da vardı. Areni Ermenistan da bulunan şarap mahseni 6000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır.
Şarap yapımıznda bağlar genelde yamaşlarda bulunur bunun amacı güneş görmesi ayrıca su baskını meydana gelirse bir sıkıntı yaratmasın diye. Dünya genelinde şarap 30-50'nci paralelleri arasında en iyi yetişmektedir. Don, dolu, şiddetli yağmur ve yetersiz güneş şarapda rekoltenin düşmesine sebep olmaktadır. İyi üzümün, iyi alkollü yani şekerli olması gerekmektedir. Ayrıca şarapda yeteri kadar asit bulunmalıdı, ayrıca kırmızı şaraplarda tanen(burukluk) bulunmalıdır. Şarapda dengeyi sağlayan en önemli unsur asittir, asit şekeri dengelemektedir. Beyaz şarabın soğuk görmesi gerekmektedir, bu açıdan Kapadokya bölgesi gece ve gündüz sıcaklıkları açısından beyaz şarap için en uygun bölgelerdendir.
19. yüzyıl sonunda Amerikada ortaya çıkan Filoksera zararlısı üzüm köklerini yiyerek bağın ölümüne yol açmaktadır. Avrupa'da bağcılığın sonunun getirmeye kadar yaklaşan bu zararlıya çözüm Amerikan köklerinin aşılanması ile bulunmuştur.
Şarabın uygun saklama koşulları; şişeler yatık olarak saklanmalıdır(mantar hava almasın diye), şişeler sabit sıcaklıkda(10-15C) saklanmalıdır, şişelerin saklandığı ortamın nem oranı %70-75 civarında olmalıdır. Direk ışık görmeyen bir noktada saklanmalıdır ayrıca ses ve gürültüden uzak bir mekan seçilmelidir. Şişelerin bulunduğu ortamda havalandırma bulunmalıdır.
Yanlış bilinen doğrulardan biri kaliteli şarap için fıçı olmazsa olmaz değildir. Bütün şaraplar fıçıya girmek zorunda değildir fakat insanlar kaliteli şarabın fıçı şarabı olduğunu düşünmektedirler. Türkiyeden örnek verecek olursan Emir üzümleri fıçıya uygun değildir fakat Narince üzümleri fıçı için uygundur.
Meyveli şarap denilen bir terim bulunmamaktadır. Şarap üzümden yapılmaktadır ve meyve tadını üzüm çeşidine alınmaktadır. Meyve şarabı denen olay olsa olsa meyve suyu olabilir.